Ázsiai karanténkonyha: Pad Thai
2020-05-28 10:00 | #blog #karanténkonyha #thaiföld #padthai #noodle #tészta #videótár #recept
Az ázsiai receptek sorát most Thaiföld No.1 tésztájával folytatjuk. Ez a nemzeti étel könnyen elkészíthető, és a végeredmény egyszerűen lenyűgöző. Csak fogj egy serpenyőt, forrósítsd fel az olajat, a többit pedig mi mutatjuk. Kattints ide!
A Pad Thai egy thaiföldi egytálétel, mely pirított rizstésztából készül. Rendkívül népszerű streetfood, de az éttermekben is megtalálható.
Szerencsére a 2000-es évek elején világszerte egyre több minőségi thaiföldi étterem nyílt, így itthon is megkóstolhatjuk ezt a tradicionális tésztás fogást. Azonban ha Thaiföldön járunk, mindenképp érdemes ott is kipróbálni. Az utcai szakácsok pár perc alatt, egy wok-ban készítik el előttünk.
A Pad Thai története, amely már közel 80 éves, még mindig nem teljesen tisztázott. Valószínű, hogy a második világháború idején Thaiföldön tapasztalt rizshiány vagy Phibun tábornok nemzeti konyha népszerűsítése járult hozzá sikeréhez… De végül is, a lényeg, hogy létezik, és mi élvezhetjük ezt az isteni ázsiai ételt!
Ha kedvet kaptál egy finom tésztás egytálételhez, ezt mindenképp ki kell próbálnod!
Mutatjuk is a receptet:
Pad Thai:
Hozzávalók:
- 300 g garnélarák (de lehet csirkemellből is készíteni)
- 200 g rizstészta
- 2 ek pirított mogyoró (aprítva)
- 200 g tofu (felkockázva)
- 1 kis fej lila hagyma (szeletelve)
- 2 gerezd fokhagyma (reszelve)
- 1 ek jégcsapretek (reszelve)
- 2 tojás
- 3 szál újhagyma (nagyobb darabokra aprítva)
- 1 tenyérnyi babcsíra
- 2 ek halszósz
- 3 ek cukor
- őrölt chili
- 5 ek olaj
- ½ lime
- víz
Elkészítése:
1. Egy tálba meleg vizet teszünk és a rizstésztát beáztatjuk körülbelül 20-30 percig. Fontos, hogy jól megszívja magát, mielőtt főzni kezdenénk.
2. Mozsár segítségével a mogyorószemeket apró darabra zúzzuk.
3. A tofut felkockázzuk egyforma darabokra. Majd jöhet a lila hagyma, megpucoljuk, szintén apróra kockákra szeljük.
4. A serpenyőbe felmelegítjük az olajat és hozzáadjuk a tofut. Kevergessük, nehogy odakapjon az étel.
5. Ha friss garnélarákot vásároltunk, akkor megtisztítjuk a felesleges részeitől.
6. Közben hozzáadjuk a tofuhoz a hagymaszeleteket, fokhagymát és lepirítjuk.
7. Jöhet a serpenyőbe a garnélarák. Pár perc alatt szép színes lesz, gyorsan elkészül (csirkemellnek azért több időt hagyjunk).
8. Hozzáadjuk a rizstésztát, a halszószt, a cukrot és a lereszelt jégcsapretket. Azért, hogy a tészta megfőjön, kis vízzel felöntjük a serpenyőt.
9. Folyamatosan kevergetve készre főzzük pár perc alatt a tésztát (tipp: ha simán el tudjuk már vágni a tésztát a fakanállal, akkor már megfőtt).
10. A serpenyő egyik felét felszabadítjuk, majd a tojást megsütjük rajta. Amikor megvagyunk, összekeverjük a többi résszel. Pár percig összesütjük.
11. Mehet a serpenyőbe a felaprított újhagyma és a babcsíra.
12. Ha összefőtt az étel, egy tányéron tálaljuk. Ráfacsarjuk a lime-ot, megszórjuk aprított mogyoróval, kevés őrült chilivel, cukorral.
Jól keverjük össze az ételt és már fogyaszthatjuk is :)
A Pad Thai étel elkészítésének folyamatát, praktikus fogásait a videóból is ellesheted:
Jó étvágyat kívánunk!
Forrás: CookingWithPoo.com