Ázsiai karanténkonyha: Dhal Curry & Tempered Prawns
2020-05-07 10:00 | #blog #karanténkonyha #srílanka #ázsiai ételek #dhal curry #tempered prawns #videótár #recept
Rendhagyó módon most két klasszikus Srí Lanka-i étel receptjével készültünk. Extra “fűszerezésként” a Jetwing Hotels egyik séfje a tengerparton mutatja be nektek az elkészítésüket. Mi már megéheztünk – és te?
Újabb hét telt el a karanténból, így itt az ideje, hogy elsajátítsuk a következő receptet :) Most ismét a srí lankai konyha “vizeire evezünk”, egészen pontosan a sziget déli csücskéig, Galle-ig. Itt található ugyanis az ötcsillagos Jetwing Lighthouse szálloda, ahol most a séf, Nihal Senanayake rendhagyó környezetben mutatja be Srí Lanka két ismert ételének elkészítését. Jöjjön tehát a Dhal Curry és a Tempered Prawns! Mindkét fogás könnyen és gyorsan elkészíthető, ráadásul nagyon finom.
A Dhal Curry (vagy egyszerűen csak „dhal” vagy „daal”) a srí lankai gasztronómia igazi alappillére. A helyiek ezt az ételt gyakorlatilag bármelyik étkezésre fogyasztják – reggelire, ebédre vagy vacsorára –, így valóban univerzális fogásnak számít. Hogy még ízletesebb legyen, a főzéshez víz helyett gyakran kókusztejet használnak, ami egyedülállóan krémessé teszi az ételt. Talán éppen a kókusztej és a különleges fűszerek teszik a srí lankai dhal-t egészen más ízvilágúvá, mint a világ más tájain megtalálható változatokat.
A Tempered Prawns szintén egy klasszikus srí lankai étel. A hajnalban, a halpiacon beszerzett friss garnélarákokból, néhány egyszerű fűszerrel és egy serpenyő segítségével igazán különleges fogást készíthetünk. Pár perc alatt elkészül, és már tálalhatjuk is ezt a finom tengeri ételt.
De jó lenne, ha újra átélhetnénk mindezt Srí Lankán! Addig is, amíg a helyzet jobbra fordul, irány a bolt, a szupermarket vagy egy online webáruház, hiszen szerencsére a legtöbb hozzávalót itthon is könnyen beszerezhetjük a következő ételekhez:
Dhal Curry:
Hozzávalók:
- 150 g vöröslencse
- 1 tk curry fűszerkeverék
- ½ tk őrölt chili
- ½ zöld chili (apróra szeletelve)
- 3 g egész fahéj
- 5 egész curry levél
- ½ pandan levél (ha nincs, elhagyható)
- ¼ tk őrölt kurkuma
- 4 gerezd fokhagyma (apróra szeletelve)
- 1 közepes fej lilahagyma (szeletelve)
- ½ paradicsom (apróra vágva)
- 240 ml kókuszkrém
- 240 ml kókusztej
- só
Elkészítése:
1. A vöröslencsét alaposan megmossuk (akár többször is vizet cserélve), megszárítjuk. majd a főzőedénybe tesszük az összes fűszerrel, hozzávalóval együtt - kivétel a kókuszkrém. Figyeljünk arra, hogy a tej teljesen ellepje a lencsét.
2. Alacsony lángon körülbelül 15-20 perc alatt készre főzzük. (Fontos, olyan edényt válasszunk, amiben biztosan nem tapad le az étel.) Időnként óvatosan kevergessük meg.
3. Ha megfőtt a lencse, legvégén hozzáadjuk még a kókuszkrémet. Visszatesszük a tűzre és gyorsan összeforraljuk még egyszer a dhal-t.
Az elkészült srí lankai Dhal Curry-t fogyaszthatjuk magában is vagy tálalhatjuk rizzsel és rotival.
Fogjunk is hozzá a másik tradicionális ételhez! Ígérjük, az is ilyen egyszerű lesz :)
Tempered Prawns:
Hozzávalók:
- 8-10 friss garnélarák
- 1 tk tört chili paprika “pehely”
- 4 zöld chili (hosszanti irányban félbe vágva)
- 1 tk egész mustármag
- 2 g egész fahéj
- 10 curry levél
- ¼ pandan levél (ha nincs, elhagyható)
- ½ tk őrölt kurkuma
- ½ tk őrölt fekete bors
- 4 gerezd fokhagyma (apróra szeletelve)
- 1 fej lilhagyma szeletelve
- ½ fej lilahagyma (szeletelve - díszítéshez)
- 1 nagyobb paradicsom (apróra vágva)
- 1 ek kókuszolaj
- 100 ml kókuszkrém
- 2 tk lime lé
- 3 g só
Elkészítése:
1. Egy keverőtálba tesszük a megmosott, konyhakész garnélarákokat. Megszórjuk a következő fűszerekkel (de csak az előkészített mennyiség felével): a tört chili parika pehellyel, az őrölt fekete borssal, az őrölt kurkumával és egy kis sóval. Kezünkkel alaposan összekeverjük, majd óvatosan meg is nyomkodjuk őket. Lefedve, körülbelül 20 percig állni hagyjuk a tálban.
2. Egy edényben / serpenyőben megmelegítjük a kókuszolajat, hozzáadva az egész mustármagokat. Amikor már kezd a mustármag pattogni, jöhet hozzá az apró szeletekre vágott fokhagyma, a szeletelt lilahagyma, egész curry levelek, az apróra vágott zöld chili (csak a fele), paradicsom darabok és az egész fahéj. Körülbelül 3 percig főzzük, közben óvatosan keverjük.
3. Ezt követően jöhet hozzá a megmaradt tört chili pehely, kurkuma és őrölt fekete bors. A garnélarákkal együtt készre főzzük (kevergetés mellett).
4. Ha elkészültünk, ráöntjük az előkészített kókuszkrémet, összefőzzük, ízesítsük sóval és lime levével.
5. Akár díszítésképp külön serpenyőben – kókuszolajon - megfonnyaszthatjuk a megmaradt lilahagyma és chili szeleteket (opcionális).
A garnélarákot szintén rizzsel, rotival együtt tálalhatjuk.
Az elkészített ételekről a videót itt találhatod:
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Forrás: Plated by Jetwing